Meteen naar de inhoud

Market Garden-dag

16 september 2023, Breda International Airport

Programma

Op 16 september 2023 organiseert Vliegend Museum Seppe samen met de Dutch Polar Bears voor de derde keer een Market Garden Herdenkingsdag op Breda International Airport.
In het Vliegend Museum is een speciale tentoonstelling en zijn er historische vliegtuigen en voertuigen uit WO2.
Gastels Fanfare verzorgt toepasselijke optredens.

09:00 – 11:00: Spotters-ochtend; alleen toegankelijk na aanmelding
11:00: Vliegend Museum geopend voor publiek tegen normale entreeprijs
11:00: Presentatie Group 617 over de Dambusters
11:30: Vertrek historische vliegtuigen voor Memorial Flight
11:35: Start introductievluchten Texan
12:00: Live muziek Gastels Fanfare
12:30: Terugkomst historische vliegtuigen van Memorial Flight
13:00: Start introductievluchten overige vliegtuigen en tandemsprongen
13:00: Lezing historicus Christ Klep
14:30: Live muziek Gastels Fanfare
16:00: Einde introductievluchten; museum sluit

11:00 – 12:00 Dambusters

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat op 16-17 mei 1943 een groep Lancaster-bommenwerpers laag over West-Brabant vloog richting het Duitse Ruhrbebied om daar verschillende stuwdammen te bombarderen, gebruik makend van speciaal ontwikkelde stuiterbommen.
Deze aanval werd uitgevoerd door het RAF No. 617 Squadron, onder leiding van Wing Commander Guy Gibson.
Helaas kwam Gibson om het leven toen hij ten tijde van Operatie Market Garden met zijn Mosquito werd neergeschoten bij Zevenbergen.

De Britse vereniging ‘Group 617’ houdt de verhalen van de ‘Dambusters’ levend en geeft op 16 september om 11:00 een Engelstalige presentatie in Vliegend Museum Seppe.
Hierbij vertellen ze de verhalen van de laatste drie overlevende bemanningsleden van deze operatie: Fred Sutherland, Les Munro  en Johnny Jonson.

13:00-14:00 Lezing Christ Klep

Op 16 september 2023 om 11:00 uur verzorgt militair historicus en universitair docent Christ Klep een lezing in Vliegend Museum Seppe.
Hij bespreekt de ontwikkeling van luchtlandingen zoals die bij Operatie Market Garden.

Dutch Polar Bears

Stichting The Dutch Polar Bears bestaat uit een groep jongeren met grote eerbied en interesse voor de verhalen en gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog. Wat in 2016 begon als een groepje middelbare scholieren die voor een profielwerkstuk Roosendalers interviewde over de oorlog, is anno 2023 uitgegroeid tot een stichting die internationaal bekendheid heeft opgedaan.

De reden voor de voortzetting van onze groep na de middelbare school? Ze merkten dat er steeds minder aandacht en interesse was voor wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal gebeurde; met name onder jongeren. De bevrijders hebben destijds hun leven gegeven om voor onze vrijheid te vechten. Iets wat veel mensen tegenwoordig voor lief nemen. Daarom vinden de Dutch Polar Bears dat dit onder de aandacht gebracht moet worden, zodat de verhalen van (oud) veteranen, slachtoffers en de laatste overlevenden bewaard blijven.

Reden te meer om met het Vliegend Museum deze Market Garden-dag te organiseren, waarbij verschillende vrienden van de Dutch Polar Bears aanwezig zullen zijn met hun historische voertuigen.

Gastels Fanfare

Om 12:00 uur en 14:30 uur verzorgt Gastels Fanfare twee optredens van 30 minuten met toepasselijke muziek.