Links

Breda Airport:

Historische luchtvaart:

 • Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht In Nederland (SEGVIN)
  Op 27 juni 1909 steeg voor de eerste keer in Nederland een gemotoriseerd vliegtuig op. Op initiatief van de Etten-Leurse industrieel Heerma van Voss zou de Franse graaf Charles De Lambert  met zijn Wright Flyer een demonstratie geven op de Klappenbergse Heide aan de Rijsbergseweg.
  Aan deze eerste vlucht herinneren in Etten-Leur een replica op de rotonde aan de Parklaan en een gedenknaald op de plek van de eerste vlucht aan de Rijsbergseweg.
  De Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland (SEGVIN) wil deze gebeurtenis elk jaar onder de aandacht brengen door het organiseren van activiteiten voor een groot publiek, zowel uit Etten-Leur als daarbuiten.
 • Heemkundig Streekmuseum Jan uten Houte te Etten-Leur
  Sinds april 2016 heeft het museum Jan uten Houte, samen met de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland, een speciale ruimte ingericht over de eerste vlucht in Nederland op 27 juni 1909. Men vindt hier informatie over de initiator, de piloot, het vliegtuig en, uiteraard, de eerste vlucht zelf.
  De Etten-Leurse industrieel wilde op deze manier luister bijzetten aan het 40-jarig bestaan van zijn suikerfabriek. De Franse Graaf de Lambert maakte op die dag, met zijn Wright Flyer, een geslaagde vlucht. Als gevolg van het slechte weer op die dag, duurde deze weliswaar maar 4 minuten, maar luidde toch het begin van de luchtvaart in Nederland in.
 • Verenigde Vleugels

In de buurt: