Overzomergast in het Vliegend Museum

Leuk nieuws ! In de loop van juni verwachten we een nieuw vliegtuig in ons museum: een Boeing-Stearman PT-13D Kaydet uit 1944, in originele USAAF-kleuren.

Dit vliegtuig, N1944S, staat normaal gesproken op het vliegveld van Texel. Nu komt het overzomeren in ons museum.

Deze Stearman werd in oktober 1944 afgeleverd aan de U.S. Army Air Force (USAAF) met het serial 42-17701. Daar deed ze dienst als primaire trainer bij diverse onderdelen van het Army Air Force Training Command.
Na de Tweede Wereldoorlog vloog ze nog een aantal jaar voor de Civil Air Patrol, een grote vrijwilligersorganisatie vallend onder de luchtmacht. Tot 1949, want toen werd het toestel afgedankt.
Het duurde nog dertig jaar voor een ex-USAF navigator het vliegtuig kocht en restaureerde. Jarenlang stond het in het ‘vliegend museum’ Pueblo Weisbrod Aircraft Museum in Colorado, maar veel werd er niet mee gevlogen.
Daar kwam een einde aan toen het in 2009 in Nederlandse handen kwam. Eerst stond het een jaartje op Hoogeveen, waarna het verhuisde naar Texel.

Kom langs in het museum en bekijk het toestel van dichtbij tijdens een rondleiding…tenzij ze aan het vliegen is, want daar is een Stearman tenslotte voor gemaakt.

N1944S boven Schiphol, foto: Jacqueline van der Laarse