VMS Market Garden Museumdag

Op zaterdag 18 september 2021 organiseert Vliegend Museum Seppe een Market Garden Museumdag.

Wat kunt u van ons verwachten?

Market Garden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden de geallieerden de bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Deze aanval, genaamd ‘Operatie Market Garden’, startte op 17 september 1944. Honderden vliegtuigen met luchtlandingstroepen vlogen over West-Brabant in de richting van Nijmegen en Arnhem om daar parachutisten te droppen.

Herdenkingsvlucht

Om de omgekomen Market Garden-piloten te eren, organiseren we een herdenkingsvlucht. Hieraan zullen meerdere historische vliegtuigen deelnemen.

Er wordt gestart vanaf Breda Airport om 12:00 uur en de formatie zal achtereenvolgens de volgende plaatsen aandoen: Fijnaart – Willemstad – Steenbergen – Oud Gastel – Oudenbosch – Zevenbergen – Etten-Leur – Rucphen. Rond 13:00 keren de vliegtuigen weer terug op Breda Airport.
De formatie bestaat uit twee DH.82 Tiger Moths, twee Piper Cubs en twee DHC-1 Chipmunks. Meerdere van deze vliegtuigen hebben in de Tweede Wereldoorlog talloze geallieerde piloten opgeleid.

Deze herdekingsvlucht wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Halderberge.

geplande route herdenkingsvlucht met crashlocaties tijdens Market Garden

Fotodag

Volgeboekt

Crashlezing in het museum

Op zaterdagochtend 18 september organiseren The Dutch Bears en Ad van Uffelen een boeiende lezing over een gecrashte Halifax bommenwerper ten zuiden van Rucphen.
Het museum is hiervoor, tegen normaal tarief, toegankelijk tussen 10:30 en 11:30 uur.
Tussen 10:45 en 11:15 zullen The Dutch Bears vertellen over hun documentaires en podcasts waarmee ze aandacht vragen voor de verhalen van de Tweede Wereldoorlog en haar veteranen.
Vervolgens houdt Ad van Uffelen een presentatie over de Canadese Handley Page Halifax bommenwerper die in juni 1943 werd neergeschoten ten zuiden van Rucphen.

Aansluitend kunt u eventueel om 12:00 uur op de spottersplaats van Breda International Airport (naast restaurant Bargo) getuige zijn van het vertrek van onze herdenkingsformatie met historische vliegtuigen.

Expositie in het museum

In het museum is een kleine expositie ingericht en zal er een Market Garden-presentatie gehouden worden. Toegang is alleen op basis van vooraanmelding. Details hierover volgen nog, dus houdt onze site en sociale media in de gaten!

Het museum is op 18 september voor regulier bezoek gesloten. De expositie is ook na deze datum nog in het museum te zien.

Introductievluchten

–Alles volgeboekt–

Houdt onze website en social media (Twitter, Facebook) in de gaten voor updates over deze dag!