Nieuw in het museum! DHC-1 Chipmunk

Gezinsuitbreiding! De (vliegtuig)familie De Havilland heeft er een nieuwe telg bij in het museum: een de Havilland Canada DHC-1 Chipmunk, registratie G-BWNT.

De naam van de fabrikant zegt het al, het is de Canadese dependance van de beroemde Engelse vliegtuigfabriek de Havilland. Voor de Tweede Wereldoorlog werden in Canada DH.60 Moths en DH.82 Tiger Moths gebouwd.
Eén van de eerste wapenfeiten na de oorlog was een lesvliegtuig van eigen ontwerp: de DHC-1 Chipmunk. Het prototype koos in 1946 het luchtruim.
Dit vliegtuig was de opvolger van de met doek beklede Tiger Moth tweedekker. De Chipmunk was beter geschikt voor het Canadese klimaat.

De G-BWNT werd in 1953 gebouwd bij de Havilland in Hawarden, Engeland en kwam in dienst van de Royal Air Force als ‘WP901’. In 1983 werd het vliegtuig ondergebracht bij de No. 6 Air Experience Flight van het Air Training Corps (ATC), een militaire jongerenorganisatie gesponsord door de RAF en het Britse ministerie van Defensie. Het toestel bleef maar liefst tot 1996 in dienst. Toen kwam het vliegtuig in privéhanden als G-BWNT. Na 23 jaar in Engelse handen werd de Chipmunk in 2019 naar Nederland verkocht.
De beschildering van het vliegtuig is nog identiek aan zijn laatste ATC-tijd.