75 jaar geleden: noodlanding P-38 Lightning bij Oud Gastel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden lag deze Lockheed P-38 Lightning in een veld vlak bij Oud Gastel in West-Brabant. Wat was er gebeurd? En hoe liep het met de vlieger af?

Om daar achter te komen gaan we terug naar 1944. De United States Army Air Force (USAAF) is met een enorm aantal vliegtuigen actief vanaf vliegvelden in Engeland. Zo is de 20th Fighter Group met Lockheed P-38 Lightnings gestationeerd op de luchtmachtbasis Kings Cliffe. Dagelijks worden aanvalsmissies op Duitsland gevlogen, of worden bommenwerpers van escorte voorzien.

De missie voor 10 april 1944 is een aanval op Gütersloh in Duitsland met 28 P-38s en  46 Republic P-47 Thunderbolts. Eén vliegtuig keert helaas niet terug naar Kings Cliffe: de P-38 Lightning van  Lt. Donald Wills met serial number 42-68077.
Wanneer de P-38 boven Walcheren (Zeeland) vliegt, treden er motorproblemen op. Het vliegtuig verliest hoogte en Wills heeft geen keus: hij moet een noodlanding maken in bezet gebied.  In de buurt van het dorp Oud Gastel, bij een voetbalveld aan de Rolleweg, maakt hij een buiklanding. Op dat moment voetbalt de Sport Club Gastel net een wedstrijd en zijn er honderden toeschouwers aanwezig. Een geluk bij een ongluk! Hij weet een fiets te bemachtigen, een jas en wat geld. Zo weet Wills te ontkomen aan Duitse soldaten die op zoek zijn naar de piloot. Af en toe schuilend in heggen en sloten bereikt hij in de ochtend van de 11e april de stad Roosendaal.
Te voet vervolg hij zijn weg naar Antwerpen in België. Bereidwillige burgers geven hem onderweg eten en drinken. In de buurt van Antwerpen wordt hij aangesproken door iemand van het Belgische verzet. Dat blijkt zijn ticket terug naar Engeland. Hij wordt opgevangen door mensen die betrokken zijn bij de ‘Comète’, een ontsnappingsroute naar Engeland. Deze route brengt hem via Frankrijk naar Spanje, tot hij op 27 juni vanuit Gibraltar terug kan keren naar Engeland.
Op 3 juli stapt Wills weer voor het eerst als piloot in een vliegtuig. Hij blijft actief tot het einde van de oorlog.

Deze crash staat vermeld op de Crashkaart van Noordwest-Brabant die in het Vliegend Museum Seppe is te zien. Tientallen bekende crashplekken uit de Tweede Wereldoorlog zijn hier weergegeven.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .