85 jaar zweefvliegen in West-Brabant

De zweefvliegsport in West Brabant viert vandaag de 85e verjaardag. Het was namelijk op 26 januari 1934 dat vier Brabantse luchtvaartpioniers de Bergen-op-Zoomsche Zweefvliegclub (BOZ ZC) oprichtten.
De gemeente Woensdrecht ondersteunde dit initiatief en besloot een gebied boven Hoogerheide, genaamd ‘De Eendenkooy’, beschikbaar te stellen als vliegterrein.
De club bouwde ondertussen zelf hun eerste kist, een R.R.G. Zögling (registratie: PH-23).

Helaas was de Bergen-op-Zoomsche Zweefvliegclub geen lang leven beschoren. De club, inmiddels hernoemd tot ‘Roomsch Katholieke Brabantsche Aeroclub’ krijgt in 1939 van de gemeente te horen dat het vliegveldje moet sluiten. De gemeente ziet er geen belang meer in. Er zou bouwland van gemaakt worden.

Tot sluiting van De Eendenkooy komt het in verband met de Algemene Mobilisatie. De zweefvliegers gebruiken het veld nog tot mei 1940. Dan vallen Duitse troepen Nederland binnen en vanaf dat moment wordt het vliegveld door de Duitse Luftwaffe gebruikt.

Na enkele losse initiatieven kort na de Tweede Wereldoorlog wordt in 1949 de WBAC (West Brabantse Aero Club) opgericht. Deze club vliegt inmiddels al 70 jaar vanaf het veld dat eens ‘De Eendenkooy’ heette, maar tegenwoorden beter bekend is als… Vliegbasis Woensdrecht.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .