Welkom aan de jongste telg in het Vliegend Museum, een Denney Kitfox IV

Sinds eind november is er een nieuwe telg aan de museumcollectie toegevoegd: een Denney Kitfox IV!

De Denney Kitfox is een Amerikaans zelfbouwvliegtuig. Model 1 vloog voor het eerst in 1984. Sindsdien werd het ontwerp steeds verder verbeterd en in 1991 verscheen Model IV. In datzelfde jaar werden de bouwtekeningen gekocht door een Nederlandse zelfbouwer. Drie jaar later was het vliegtuig klaar en werd het ingeschreven als PH-DJM.

Kenmerkend aan de Kitfox zijn de omklapbare vleugels. Beide vleugels zijn over de hele lengte voorzien van ‘flaperons’, wat een samentreksel is van ‘flap’ en ‘aileron’. Het combineert dus de eigenschappen van rolroeren en flaps. Daarmee beschikt het vliegtuig over prima STOL-eigenschappen (Short Take-Off and Landing).