Een pilootloze Tiger Moth ??

Wie Vliegend Museum Seppe bezoekt kan twee schitterende de Havilland DH.82A Tiger Moth vliegtuigen zien staan. Bijna 9000 van deze iconische trainers werden gebouwd tussen 1931 en 1944.

Minder bekend is echter een variant van de Tiger Moth die in 1935 werd ontwikkeld: de DH.82B Queen Bee. Deze B-versie is namelijk een drone! Sterker nog, de Queen Bee was het eerste echte vliegtuig dat radiogestuurd, zonder piloot, zelfstandig kon opstijgen en landen.

Vanaf de grond kon het vliegtuig bestuuurd worden via radio-signalen. Via een kastje kon de “piloot” commando’s inschakelen die vervolgens via een radiosignaal werden verzonden naar een ontvanger in het vliegtuig. In de achterste cockpit was een pneumatisch besturings-systeem ingericht, dat de commando’s kon uitvoeren.
Omdat een pneumatisch systeem werkt met perslucht, was er ook voorzien in een pomp die de lucht kon samenpersen. Deze pomp werd aangedreven door een kleine windturbine (in de vorm van een houten vierbladige propeller) die aan de linkerkant van de romp was bevestigd.

Toen dit eenmaal goed bleek te werken, werd de Queen Bee ingezet als doelwit om te oefenen voor de artillerie. Hierbij werd op een vaste afstand achter het vliegtuig gemikt, want het vlieguig moest wel langer mee dan één vlucht. Er doen echter ook verhalen de ronde dat de artillerie van de marine wel degelijk op het toestel mikten, maar dat het vliegtuig soms een uur lang langs het geschut heen en weer vloog, zonder dat het geraakt werd.

Gedurende de Tweede Wereldoordlog werden in Engeland meer dan 400 Queen Bees gebouwd.
Een Queen Bee is nog te bezichtigen in het de Havilland Aircraft Museum in London Colney.