80 jaar Saab !

Saab. Vliegtuigliefhebbers denken aan de Saab Safir, Viggen, Gripen en andere mooie kisten. Autoliefhebbers denken aan de Saab 92 en andere prachtige auto’s.

Maar het begon op 2 april 1937 allemaal met de oprichting van de Svenska Aeroplan AB, ofwel, de Zweedse Vliegtuigen BV. In het begin ontwierp en bouwde Saab vliegtuigen voor de Zweedse luchtmacht. Eén van deze vliegtuigen was de Saab 91 Safir die in 1945 voor het eerst vloog. Deze trainer bleek een exportsucces. Niet alleen de Zweedse luchtmacht bestelde de Safir, ook andere luchtmachten stonden in de rij. Maar ook op de civiele markt was de Safir gewild. Zo bestelden de vliegscholen van Air France en Lufthansa de trainer, en in Nederland Rijksluchtvaartschool (RLS).

Begin jaren ’50 zijn er zelfs Saab Safirs in Nederland gebouwd, door de scheepswerf De Schelde in Dordrecht.

In Vliegend Museum Seppe zijn twee Saab Safirs te vinden: PH-RLB en PH-RLD.

Eind jaren ’40 van de vorige eeuw besluit Saab ook auto’s te gaan ontwikkelen. De Saab 92 wordt in 1949 in productie genomen.

Wil je Saab auto’s en vliegtuigen samen zien? Kom dan op 17 of 18 juni naar Classic Cars & Aeroplanes op Breda International Airport (Seppe). Beide Safirs zullen te zien zijn, evenals honderden oude auto’s, waaronder ongetwijfeld ook een aantal Saabs!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .