Uit de oude doos

Deze keer een foto uit de oude doos… een Boeing/Stearman N2S-2. Op de gele Stearmans van de U.S. Navy maakten heel wat jonge Amerikaanse vliegers in de jaren ’40 van de vorige eeuw hun eerste vlieguren. Op deze unieke kleurenfoto uit 1943 zien we een zo’n Stearman op het Naval Air Station van Corpus Christi in Texas.

De beschildering is vrijwel gelijk aan de Stearman N2S-3 in het Vliegend Museum. Eén verschil is het militaire embleem. De ster onder de vleugel is op de foto uit 1943 helemaal wit. De museumkist heeft een rode stip middenin de ster. De versie mét stip werd gebruikt tot mei 1942. Omdat de Verenigde Staten na de aanval op Pearl Harbor de oorlog hadden verklaard aan Japan wilde men verwarring voorkomen met het Japanse symbool: de rode stip (zon).

N2S-2_NAS_Corpus_Christi_1943

De N2S-3 uit het Vliegend Museum De N2S-3 uit het Vliegend Museum