Nieuwe Tiger Moth in Vliegend Museum Seppe

Vliegend Museum Seppe heeft een nieuwe inwoner: een schitterende De Havilland DH.82a Tiger Moth !

Dit prachtexemplaar rolde in 1940 uit de fabriek en kwam in dienst bij de No. 21 Elementary Flying Training School (EFTS) van de Royal Air Force.  Deze opleidingsunit was gevestigd op RAF Booker, even ten westen van Londen. Hier werden vliegers opgeleid voor het Glider Pilot Regiment, onderdeel van het Britse Army Air Corps. Deze vliegers moesten later grote transport-zweefvliegtuigen besturen die werden gebruikt bij de landingen in onder andere Sicilië, Normandië en Operatie Market Garden in september 1944.

Na de oorlog kwam de kist net als tientallen andere Tiger Moths terecht in de opslag van vliegtuigfabriek Rollason op het Londense vliegveld Croydon. Die verkocht Tigers voor £2,000 per stuk.  In 1963 vond de Tiger zijn weg naar Duitsland als D-EFPH.

Na 11 jaar kwam het vliegtuig terecht in de Verenigde Staten, waar het tot 2013 actief was. Toen vond het zijn weg weer terug naar Duitsland, maar nu als D-ELHU. En sinds enkele weken is de kist in Nederlandse handen.

Het zilveren kleurenschema werd in de jaren ’40 door de Britse Royal Navy gebruikt en kreeg het vliegtuig toen het nog in de Verenigde Staten actief was.