Unieke Beech Staggerwing te gast in Vliegend Museum

Tot juni is in Vliegend Museum Seppe een unieke tweedekker te zien, een Beechcraft Staggerwing.

De Beechcraft Model 17, zoals het type officieel heet, werd begin jaren ’30 van de vorige eeuw ontwikkeld als zakenvliegtuig. De naam Staggerwing ontleent het vliegtuig aan de bijzondere positie van de vleugels. ‘Stagger’ staat voor de positie van de boven- en ondervleugels van een tweedekker, ten opzichte van elkaar. Bij de DH.82a Tiger Moth is staan de bovenste vleugels verder naar voren. Het bijzondere van de Beech 17 is dat de bovenste vleugels juist verder naar achteren staan.

In 1938 toonde ook de Amerikaanse Army Air Force interesse in het vliegtuig. In 1939 werden drie vliegtuigen met de Amerikaanse type-aanduiding Beech YC-43 Traveler afgeleverd ter evaluatie. De drie vliegtuigen werden in Europa ingezet als vervoermiddel voor de luchtvaart-attaché’s van de ambassades van Londen, Rome en Parijs.

De kist in Vliegend Museum heeft exact hetzelfde kleurenschema als toen het in 1939 werd afgeleverd. Met een embleem op de romp van de Amerikaanse ambassade in Londen.

In 1941 werd het vliegtuig gevorderd door de Engelse Royal Air Force voor VIP-vluchten.

Na de oorlog kwam de Beech na verloop van tijd terecht in Rhodesië (het huidige Zimbabwe) waar tot 1972 het als luchttaxi dienst deed. Het vliegtuig verhuisde naar particuliere eigenaren in Zuid-Afrika tot het in 1987 naar Amerika kwam onder de huidige registratie, N295BS. Via enkele particuliere eigenaren kwam het uiteindelijk halerwege de jaren ’90 naar Nederland.

Van de Staggerwing zijn tussen 1933 en 1949 in totaal 785 exemplaren gebouwd. Het model in het museum heeft een 9-cylinder stermotor van 450 pk. Dankzij deze krachtige motor, de aerodynamische vormgeving en het intrekbare landingsgestel bereikt het vliegtuig een maximumsnelheid van 341 km/uur.

De beroemde Amerikaanse pilote Jacqueline Cochran brak eind jaren ’30 met een Staggerwing zelfs het snelheidsrecord én hoogterecord voor dames.