Turfschipper neemt Breda in met vliegtuig

Hoe zou Adriaan van Bergen Breda hebben ingenomen als hij een vliegtuig had gebruikt (in plaats van een schip dat turf vervoerde waaronder soldaten waren verborgen; het beroemde verhaal van de gelijknamige Leurse turfschipper)? Een interessant thema voor Ettense en Rucphense leerlingen van het Munnikenheide-college. Ze hebben er schilderijen over gemaakt die nu in het Vliegend Museum hangen. Eerder waren die te zien op verschillende plaatsen in Etten-Leur.

Even een korte toelichting. De expositie kwam tot stand onder auspiciën van de Ettense Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland. Kortweg SEGVIN. Een club van enthousiastelingen die de herinnering aan de eerste vlucht in dit land met een motorvliegtuig aan de Ettense Klappenberg levend probeert te houden. Vorig jaar liet ze leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap (KSE) in Etten-Leur een serie schilderstukken maken afgeleid van de meesterwerken van Vincent van Gogh. Die ook in het Vliegend Museum te zien waren.
Dit keer waren er geen voorbeelden en dus was de opgave eigenlijk een stuk moeilijker. Er is volop met kleur en grote vlakken gegoocheld en primitieve figuren zonder teveel details. Simpel maar doeltreffend. En het resultaat, een kleine dertig schilderijen, is heel opvallend geworden, leuk ook om naar te kijken.
Het is een vrije impressie hoe Adriaan zijn meegevoerde soldaten bij het vallen van de nacht in de stad Breda aan de grond zette om hun slag te slaan. Dat zou dan moeten gebeuren met een aanzienlijke vergrote versie van de Wright Flyer, denk je dan. Die zie je ook boven de Baroniestad hangen. Alles ruw opgezet maar heel goed ingeleefd.
SEGVIN heeft de leerlingen ook een andere opdracht gegeven. Maak kleine 3D houten vliegtuigjes. In Etten-Leur hingen ze aan dunne draadjes in een grote formatie bij elkaar. Het museum heeft ze tussen de schilderdoeken geplaatst. Niet allemaal, het waren er helaas ook teveel, meer dan zeventig stuks. De expo van dit jaar hangt tot eind oktober 2012.